Jumppapupusta joogiksi

Kävin ensimmäisissä aerobiceissä 13-vuotiaana lähikirkon tunkkaisessa kellarissa. Siitä alkoi jumppasalitaival joka kesti viitisentoista vuotta. Mutta ei kiitos enää. Vaikka Motivuksen kausikortti on helppo ja halpa valinta, siitä puuttuu täysin sielu.

Riviin asettuminen, opettajan matkiminen, reisilihaksen kaaren tarkkailu peilistä, vieruskavereiden meikin ja vaatteiden arvostelu, pukukopissa talvivaatteiden ahtaminen pikku lokeroon, naistenlehtien selailu odotellessa, yksin massassa ihmisten kanssa joilla ei ole mitään muuta yhteistä kuin huoli painosta ja paine saada liikunta suoritettua ennen kauppaan kiirehtimistä.

On niin monia muita tapoja liikkua. Lajeja joissa pääasia on jokin aivan muu kuin kiinteytyminen. Kyllähän se vaatii aikataulutusta ja suunnittelua, mutta oikeat tanssitunnit yhdessä kehittyvän ryhmän kanssa ovat aivan toista kuin bailatinot ja zumbat tunnista toiseen samalla tasolla. Jalkapallossa voi innostua juoksemaan kilpaa vastustajan kanssa, venyä huimaan suoritukseen pallon kuvat silmissä sen sijaan että vääntäisi hauiskääntöjä hampaat irvessä. Kuntosalin pilatestunnilla saa ihan rauhassa tehdä liikkeet pieleen, ohjaajaa tuskin kiinnostaa – joogasalin ohjaaja taas tulee kädestä pitäen vääntämään oikeaan asentoon, varmistaa että hengitys kulkee ja liike on tehokas.

Teesi: elämästä saa enemmän irti kun löytää omat lajinsa.

Väite 1: kun lajin valitsee, sitä täytyy harrastaa ikuisesti.
Tajusin muutama vuosi sitten tarvitsevani vaihtelua. Jaksan lajia kuin lajia niin kauan kun edistyminen on nopeaa (eli alussa), mutta sen jälkeen kiinnostus hiipuu. Koin tästä ahdistusta ja syyllisyyttä kun hylkäsin taas yhden harrastuksen, mutta jossain vaiheessa tajusin, ettei sillä ole väliä. Pääasia on, että nautin liikunnasta ja harrastan jotain jatkuvasti.

Väite 2: en osaa
Kun valitsee oman tasoisen ryhmän ja aloittaa kärsivällisesti alkeista, niin kyllä se siitä lähtee. En olisi ennen uimakurssia ikinä voinut kuvitella että joskus polskisin altaan päästä päähän perhosta, mutta nyt se on jopa hauskaa. Saati että vartaloni pysyy tangossa kiinni vaakatasossa vain sisäreisien varassa (tankotanssi).

Väite 3: se on kallista
Toki on kalliita harrastuksia, ja välillä täytyy priorisoida rahankäyttöä, mutta mikä on tärkeämpää kuin oma vähäinen vapaa-aika? Vanhemmat maksavat lastensa piano- ja ratsastustunneista suuria summia. Miksi ei siis omista?

Mutta on niitä kohtuuhintaisiakin, esim. koko syyskauden kestävä uimakerho 130€, jalkapallo kavereiden kanssa kaupungin kentällä on täysin ilmaista, joogaa voi harjoittaa pari kertaa viikossa joogasalilla (12€/krt) ja muina päivinä kotona, lenkkeily ei maksa mitään, tanssia voi omassa olohuoneessa (sohvapöytä kierrätykseen) tuntien välillä.

Väite 4: aikaa menee liikaa
Elämä on järjestelykysymys. Jep… helppohan minun on sanoa kun ei ole lapsia eikä lemmikkejä, mutta oma harrastus kannattaa priorisoida hyvin korkealle. Jos katsoo mitä lähistöllä on tarjolla, ja kokeilee avoimin mielin uutta, niin saattaa hyvinkin löytyä uusi lempparilaji kohtuullisen matkan päästä vaikka se ensimmäinen vaihtoehto ei olisikaan ulottuvilla.

Väite 5: yksi laji käy tylsäksi
Juu… salilla voi käydä tanssillisilla tunneilla, venytteyissä, combatissa, spinningissä jne. Mutta jos katsoo jooga- tai tanssisalin tuntivalikoimaa niin niistäkin löytyy laaja valikoima, ja bonuksena voi harrastaa useampaa oikeaa lajia. Esim. tällä viikolla olen käynyt joogassa, uintikerhossa ja pelaamassa fudista.

Väite 6: aikuisille ei järjestetä alkeisryhmiä
Viime vuosina aikuisten ulottuville on tullut paljon lajeja joita aikaisemmin tarjottiin vain lapsille, kuten telinevoimistelu ja akrobatia. Tai ehkä minä olen oppinut etsimään mahdollisuuksia laajemmin, mutta nuorempana koin ettei mitään oikeasti kivaa päässyt enää yli 16-vuotiaana harrastamaan.

Bonuksena päivä rauhoittuu kun harrastaa pienemmässä tutussa ryhmässä eikä tarvitse tunkeilla satojen muiden kanssa jättisaleilla, eikä kenenkään tarvitse huutaa tai tsempata silloin kun ihminen tekee suoritetta josta oikeasti tykkää. Ei tarvitse ajatella vielä-viisi-kyykkyä eikä pakottaa itseään liikunnan pariin koska se on aidosti mieluisaa.

Ja miljöötkin muuttuvat. Hämyisen rauhaisasta joogasalista hiekkakenttiin ja tatameihin. Elinpiiri laajenee.

Mutta jos et vakuuttunut, niin eipä mitään. Pääasia että ihmiset liikkuvat 🙂

Mainokset

Tietoja koralli

S. 1979, reissaaja, hyvää elämää etsimässä. Kirjoitan kahta blogia, yhtä matkoista ja toista elämän oivalluksista. kevennetty.wordpress.com kannella.wordpress.com
Kategoria(t): Hyvinvointi, Jooga, Liike Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Jumppapupusta joogiksi

  1. Tiitu sanoo:

    Itse kävin puolisen vuotta astanga-joogassa. Opettajan sanoivat, että joogassa tulee käydä vähintään kolme kertaa viikossa, jos haluaa, että siitä on jotain hyötyä. Yritin sitkeästi käydä kolme kertaa viikossa, mutta usein ehdin/jaksoin käydä vain kaksi kertaa ja olin pettynyt itseeni. Siitä tuli kauhee suorittamista ja aloin lopulta vihaamaan koko joogaa, liikkeetkin olivat inhottavia ja en venynyt yhtä hyvin kuin vierustoverit.

    En tuomitse kuitenkaan joogaa lajinta, mutta ehkä joku muu joogalaji ja joogakoulu sopisi minulle paremmin. Pitää joskus kokeilla.

    • koralli sanoo:

      Tosiaan löytyy varmasti parempiakin harrastuksia juuri sinulle. Hatha on paljon lempeämpi joogan laji, tai vaikka kokeilemasi pilates, jos haluaa jotain sen tyylistä. Tosin ainakin omalla salillani aloittelijoiden tunneilla voi käydä niin kauan kuin siltä tuntuu, joten jos astanga kuitenkin kiinnostaa, niin ehkä kannattaa toistaa alkeistunteja kunnes tuntuu siltä että on valmis seuraavalle tasolle. Mutta lajeistahan löytyy; luistelu, sähly, baletti, afrotanssi, salsa, alamäkiajo, värikuulasota, ratsastus… Maailma on sinun 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s