Vailla vakinaista asuntoa – vapaaehtoisesti

Seitsemän muuttoa vuodessa ylittää kai keskiarvot. Väliaikaisesta kimppakämppähuoneesta tai asunnosta toiseen; oikeastaan viimeisimmästä vakkariasunnosta on jo pari vuotta aikaa. Elämä on ollut murroksessa, joten en ole halunnut pesiytyä tai sitoutua mihinkään.

Mikä on muuttunut?

Tavaraa on vähemmän, luonnollisesti, ja se vähenee muutto muutolta. Ei jaksa roudata paikasta toiseen tilpenhööperiä sentimentaalisista syistä tai ilman aitoa tarvetta. Jos en ole jotain vaatetta käyttänyt edellisen muuton jälkeen, niin tuskin tulen käyttämään ennen seuraavaa asuntoa.

Paikan tunnistaminen kodiksi lähtee pienemmistä asioista. Tietokone netissä, omat lakanat sängyllä, paikka hammasharjalle. Nuo ikuiset Ikean pahvilaatikot voisi jotenkin koristella, niin paljon niitä tulee katseltua 😉

Vähien tavaroiden löytäminen ja järjestys on tärkeä. Asuin hetken porukoillani, ja joku siirsi huoneessani tavaroita poissaollessani. Sain kohtauksen. En ollut siis vihainen kenellekään, vaan jouduin ihmeelliseen epävarmuuden tilaan. Ihan kuin koko maailmasta olisi pudonnut pohja, koska en enää tiennyt missä asiat ovat. Mihin laatikkoon kurottaa jotta saisin hiukseni harjattua, mistä löytyy yöpaita tai hammasharja. Opin erityisesti huomioimaan ne tavarat, joita tarvitsen päivittäin. Tiettyjen juttujen täytyy olla käsillä jotta mieli on tyyni.

Pää kestää nykyään muutosta paremmin kuin aikaisemmin. Jossain ihmisen suurten elämänkriisien listassa oli yhtenä kohtana muutto, joka rinnastettiin avioeroon ja lapsen syntymään. Eipä muutot tunnu enää juuri missään (vain hienoista haikeutta silloin tällöin).

Mikä mahdollistaa?

Minulla on aina paikka kotikodissa. Vanhemmille voi mennä jos ei löydykään kämppää. Heidän autotalliinsa voi roudata ne tavarat joita uskoo vielä joskus tarvitsevansa, muttei juuri nyt (he eivät tosin ilahdu). Se tausta luo turvaa.

Perheeni tulee muuttoavuksi pyydettäessä – hieman vastahakoisesti, mutta kuitenkin.

Osoitteeni on vanhemmillani, tosin kaiken mahdollisen postin olen siirtänyt sähköiseen muotoon. Tiliotteet, laskut, palkkanauhan.

Tulot ovat edelleen normaalit, mutta rahaa jää enemmän käytettäväksi kuin ennen – elämänlaatu on parempi.

Mitä hyötyä?

Juttelin tänään erään naisen kanssa joka oli elänyt viisi vuotta kavereiden nurkissa ja siellä täällä (tosin nyt neljä viimeistä vuotta miesystävänsä kanssa ihan normaalisti). Hän kertoi miten opettavaista aikaa se oli. Kulutustottumukset muuttuivat, itsetunto parani, suhde tavaraan muuttui, tavallisuudesta ja rutiineista tuli luksusta.

Jaoimme myös kokemuksen hetkessä elämisestä. Minä vien tämän tietyn tilan maailmassa, missä ikinä olenkin. Kuulun tähän hetkeen. Hänellä oli ollut sellainen vahva oivalluksen hetki risteyksessä talvisessa Petroskoissa. Minulla El Salvadorin pimeällä tiellä rinkka selässä.

Rahaa säästyy muihin juttuihin kun ei ole asuntolainaa tai säännöllistä vuokraa. Väliaikaiset asunnot saa usein aika edullisella kuukausivuokralla, johon kuuluu sähkö, vesi ja netti. Ei tule laitettua pennin jeniä sisustukseen, huonekaluihin tai keittiövälineisiin.

Tutustuu uusiin ihmisiin. Yhdestä vuokraemännästä tuli ystävä, parista kimppakämppä-kämppiksestä on tullut kavereita.

****

Olisinko valinnut nämä monet muutot jos olisin vuosi sitten tiennyt olevani Helsingissä koko vuoden? Kyllä vain. Mitään en vaihtaisi pois 🙂 Vaikka oli se aika rankkaa silloin alussa.

Entä kuinka pitkään voisin kuvitella eläväni näin? Ei aavistustakaan. Oletan, että raja tulee joskus vastaan. Kuuntelen itseäni, ja teen päätöksiä fiiliksen mukaan.

Suosittelen kokeilemaan jos elämäntilanne sallii. Sekä kodista että tavarasta irrottautumista. Silloin todella tuntee olevansa vapaa.

Tietoja koralli

S. 1979, reissaaja, hyvää elämää etsimässä. Kirjoitan kahta blogia, yhtä matkoista ja toista elämän oivalluksista. kevennetty.wordpress.com kannella.wordpress.com
Kategoria(t): Elämän tarkoitus, Minimalismi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s