Minimalismin elitismi

Tavarasta luopuminen kuulostaa äkkiseltään elitismin vastakohdalta, mutta olen todennut, että suuri syy oman luopumisen helppouteen on se, että tiedän voivani milloin tahansa kävellä kauppaan ja ostaa sen mitä puuttuu. Ei tarvitse säilöä vanhoja vaatteita josko ne vielä joskus mahtuisivat päälle, tai vanhaa kännyä siltä varalta että nykyinen laukeaisi tms. kaapin täytettä.

Kirjoittelen hyvin etuoikeutetusta asemasta. Minulla on kaikkea mitä haluan ja tarvitsen. Olen terve, itsenäinen, henkisesti tasapainoinen, minulla on ammatti ja ura, olen loistavassa iässä… Kaikki on kovin hyvin.

Hyvä analogia lienee ruokaan. Silloin kun sitä oli Suomessa vähän, oli massa muodikasta, nyt kun sitä on lähes kaikkien saatavilla liiaksi asti, on hoikkuus arvostettua. Taustaoletuksena, että kaikilla on varaa hamstrata määrällisesti paljon tavaraa.

Netistä bongaamissani tavaralistoissa (listoja mitä tavaraa henkilöllä on vielä jäljellä) tuntuu aina olevan paljon elektroniikkaa ja merkkivaatteita. Siellä on MacBookit, järkkärikamerat, Kindlet, hybridi-polkupyörät, Adidakset jne… Toki voi olla niinkin, että kun esineitä on vähemmän, niinhin muutamaan voi panostaa rahallisesti enemmän, mutta mitä jos olisikin oikeasti järkevää säästää sitä vanhaa akvaariota, käyttämätöntä herätyskelloa tai toista paria kumisaappaita?

Mielestäni sekä rikkaiden että köyhien – aivan kaikkien – on hyvä miettiä suhdettaan roinaan ja tehdä inventaariota omassa elämässä, mielenkiintoista kuitenkin pohtia erilaisia elämäntilanteita. Esim. millaista on lapsiperheen minimalismi verrattuna sinkkuun tai pariskuntaan jne.

Tietoja koralli

S. 1979, reissaaja, hyvää elämää etsimässä. Kirjoitan kahta blogia, yhtä matkoista ja toista elämän oivalluksista. kevennetty.wordpress.com kannella.wordpress.com
Kategoria(t): Minimalismi Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s