Ateistin hengellisyys

Syntymä-ateistille hengellisyydelle avautuminen on ollut pitkä tie, mutta olen hiljalleen alkanut löytämään sille käyttöä omassa elämässä. Oikeastaan kyse oli väärinkäsityksestä – olin ajatellut hengellisyyttä vain osana uskontoa; isän, pojan ja pyhän hengen nimeen.

Wikipediasta ensimmäinen lause termistä ”hengellisyys”:

Hengellisyys voi viitata äärimmäiseen tai materiattomaan todellisuuteen; sisäiseen polkuun, joka mahdollistaa yksilön sisäisen voiman löytämisen tai syvimpien arvojen ja merkityksen, joiden mukaan ihmiset elävät.

Sisäinen voima ja syvät arvot – juuri sitä settiä mitä päässäni pyörittelen ja pohdiskelen.

Hengellisyyteen liittyy kaksi asiaa joille minulla olisi erityisesti käyttöä: sanasto ja rituaalit.

Näin Töölönlahdella joutsenen ja pienen purjeveneen aurinkoisena kesäiltana. Mieleni täytti sana ”blessed”, hetki oli siunattu. Tunsin syyllisyyden pistoksen vaikka käytin sanaa ihan keskenäni omassa päässäni, ikään kuin se olisi uskonnolle varattu sana. Mutta perustavanlaatuista hyvää ja pahaa, sekä syvällisiä kokemuksia usein kuvaa parhaiten  erinnäisiin new age -juttuihin tai kristinuskoon assosioidut sanat. Omaan sanavarastooni kuuluvat ainakin grounded, blessed, centered, connected, kirottu, saatanasta, synti, meditointi, karma ja rukous

En tietenkään voi täysin ohittaa sanojen uskonnollista konnotaatiota, mutta paremman puutteessa haluan rohkeammin käyttää niitä kuvaamaan omia tuntemuksiani ja kokemusmaailmaa. Ilman sanoja on kovin vaikea käsitellä abstrakteja ajatuksia, antaa nimeä sille mitä tuntee.

(Sitä paitsi uskon esimerkiksi rukouksen voimaan. Kun pukee sanoiksi sen mitä haluaa, on sen saavuttaminen paljon todennäköisempää. Toivon ja kiitollisuuden monologi itsensä kanssa parantaa varmasti elämänlaatua – ainakin muistelisin, että kiitollisuuden kokemus ja tavoitteet ovat onnellisuuden indikaattoreita.)

Yleensä uskonnot tarjoavat myös riittejä ja rituaaleja, jotka tarjoavat ajan ja paikan käsitellä tunteita ja tuntea yhteisöllisesti.

Koin erittäin vahvasti Meksikon kuolleiden päivän yli vuosi sitten. Mielestäni Suomessa kuolemasta puhutaan kuiskaten ja melankolisesti. Kuolleiden päivän rituaaleissa taas juhlittiin poistunutta elämää. Tarjottiin heidän lemppari ruokaa ja juomaa, laulettiin lauluja, keräännyttiin haudoille kynttilöiden valossa, juhlittiin, surtiin ja tunnettiin. Sadat ihmiset yhdessä. Samalla sain luvan iloita isäni elämää ja surra kuolemaa. Tarjota hänelle jotain – pienen alttarin. Eiväthän tunteet kulisseja tarvitse, mutta kyllä se vain kummasti auttaa kun aika ja paikka on oikea.

Eräs hiljattain tapaamani luterilainen amerikkalainen kertoi miten USAssa luterilaisen kirkon piirissä on käytössä healing ceremony. Parannuksen seremonia. Ihmiset kokoontuvat isoon tilaan, kynttilöiden loisteessa hiljaa. He voivat mennä yksitellen keskellä olevan alttarin luo rukoilemaan tai meditoimaan tai vain miettimään. Muut voivat mahdollisesti yhtyä kokemukseen laittamalla käden ensimmäisen olkapäälle, ja seuraavien olkapäille muodostaen ihmisverkon. Kuulemma yleinen reaktio on, että keskellä oleva henkilö antaa tilaa surulleen itkien. Eikä siitä tarvitse mitään ikinä puhua jos ei siltä tunnu, mutta ainakin on turvallinen paikka tuntea.

Mistä ateisti saa jotain vastaavaa? Lähin mitä itse olen kokenut on ollut Prometheus-leireillä nuorten kanssa. Jaetut tunteet ovat voimakkaita – tällaisia tilaisuuksia olisi hyvä olla enemmänkin.

Tietoja koralli

S. 1979, reissaaja, hyvää elämää etsimässä. Kirjoitan kahta blogia, yhtä matkoista ja toista elämän oivalluksista. kevennetty.wordpress.com kannella.wordpress.com
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s